Марійці - останні язичники Європи

Традиційно марійці проживали між річками Волга і Ветлуга. На сьогоднішній день їх налічується приблизно півмільйона людей. Велика частина марійців зосереджена в Республіці Марій Ел, але деякі розселилися по багатьох областях Поволжя і Уралу. Дивно, але нечисленний фінно-угорський народ примудрився зберегти свою патріархальну віру до наших днів...

Хоча марійці самі себе ідентифікують як народ мерій, у Росії вони були більше відомі під назвою «череміси». У період Середньовіччя росіяни сильно потіснили місцеві племена, які мешкали у Волго-Вятському регіоні. Одні пішли в ліси, інші подалися східніше, на правий берег Волги, звідки раніше і з'явилися на землі слов'ян.


За марійською легендою, містечко Москва було засноване зовсім не боярином Кучкою, а марійцями, і сама назва зберегла нібито марійський слід: Маска-Ава по-марійськи означає «ведмедиця» - її культ давно існував у цього народу.

Непокірні череміси

У XIII-XV століттях народ мерій входив до складу спочатку Золотої Орди, а потім Казанського ханства. З XVI століття почалося активне просування москвитян на схід, і зіткнення з росіянами вилилися в запеклий опір марійців, які не бажали підкорюватися.

Недарма князь Курбський висловив таку думку про них: «Черемиський народ зело кровопийствен». Вони постійно здійснювали грабіжницькі набіги і не давали спокою на східному кордоні. Вважалися череміси досконалими дикунами. Зовні вони сильно походили на тюркомовні народи - чорноволосі, з монголоїдними рисами обличчя і смуглою шкірою, які з дитинства звикли їздити верхи і стріляти з лука. Вони не втихомирилися і після завоювання росіянами 1552 року Казанського царства.

Майже століття в Поволжі палахкотіли бунти і повстання. І тільки до XVIII століття вдалося абияк черемісів хрестити, нав'язати їм російську абетку і оголосити світу, що процес формування цієї народності завершено.

Правда, за межами зору державних людей залишилося те, що до нової віри череміси залишилися глибоко байдужі. І якщо навіть ходили до церкви, то за звичкою, що виросла з колишнього примусу. А віра у них так і залишилася своя, марійська.

Віра на століття

Марійці були язичниками і не хотіли змінювати язичництво на православ "я. Тим більше їх язичництво, хоча і мало стародавнє підґрунтя, встигло ввібрати в себе елементи тюркського тенгріанства і хазарського багатобожництва. Міст у марійців не було, жили вони в селах, і все життя їх було пов'язане із землеробством і природними циклами, так що не дивно, що сили природи перетворилися на персоніфіковані божества, а ліси і річки - на язичницькі капища.


Вони вірили в те, що, як весна, літо, осінь і зима постійно народжуються, вмирають і повертаються в людський світ, те ж саме відбувається і з самими людьми: вони можуть народжуватися, вмирати і знову повертатися на землю, але число цих повернень звичайно - сім.

На сьомий раз померлий перетворюється вже не на людину, а на рибу. А в результаті останньої смерті він втрачає тілесну оболонку, але залишається тією ж особистістю, що був за життя, і продовжує нею залишатися і в загробному світі.

Світ живих і мир мертвих, земне і небесне тісно пов "язані і переплетені. Але зазвичай людям вистачає земних турбот, і вони не надто відкриті проявам небесної сили. Такий дар дається тільки особливій категорії одноплемінників - жерцям, чаклунам, знахарям. Силою молитов і змов вони підтримують рівновагу в природі, гарантуючи людям спокій і умиротворення, позбавляють від нещасть і природних катаклізмів.

Усіма подіями на землі керують численні юмо - божества. Головним богом язичницького пантеону марійці визнавали доброго Кугу Юмо, бога денного світла, який захищає людей від усякого зла і темряви і від самих себе. Колись, розповідають марійські міфи, Кугу Юмо посварився з людьми через їх непослух, і тоді в світ людей з'явився злий бог Керемет, а разом з ним нещастя і хвороби.

Кугу Юмо постійно бореться з Кереметом за душі людей. Поки люди поважають патріархальні закони і дотримуються заборон, поки їхні душі сповнені добра і співчуття, природні цикли знаходяться в рівновазі, торжествує добрий бог. Але варто тільки піддатися злу, перестати дотримуватися звичного ритму життя, стати байдужим до природи, торжествує Керемет, який завдає всім багато зла. Керемет - істота жорстока і заздрісна. Він був молодшим братом Кугу Юмо, але накоїв стільки бід, що добрий бог послав його в підземний світ.

Керемет все одно не заспокоївся, а коли у Кугу Юмо народився син, убив юнака і розкидав частини його тіла в світі людей. Там, де впала мертва плоть сина доброго бога, тут же виросли берези і дуби. Саме в дубових і березових гаю марійці влаштовували свої капища.

Марійці шанували доброго Кугу Юмо, але молилися і йому, і злому Керемету. Взагалі, вони намагалися догодити добрим божествам і примилостивити злостивих. Інакше в цьому світі не проживеш.


Могутній пантеон

Все, що існує в природі - рослини, дерева, струмки, річки, пагорби, хмари, небесні явища, такі як дощ "сніг, веселка тощо, - у марійців наділялося душею і отримувало божественний статус. Весь світ був населений духами або богами. Спочатку жоден з богів не мав верховної влади, хоча симпатію марійці відчували до бога денного світла.

Але коли в їхньому суспільстві з'явилася ієрархія і коли вони зазнали впливу тенгріанських народів, бог денного світла отримав статус головного божества. А ставши головним божеством, він здобув і верховну владу над іншими богами. Одночасно Кугу Юмо мав ще кілька іпостасей: як Тулон - був богом вогню, як Сурт - богом домашнього вогнища, як Сакса-богом родючості, як Тутира - богом туману тощо.

Дуже важливим у марійців вважався бог долі, небесний шаман Пуришо, від якого залежало, чи буде людина щаслива або ж їй випаде погана частка.

Зоряним небом керував бог Шудир-Шамич Юмо, це від нього залежало, загориться вночі зоряне світло або буде темно і страшно. Бог Туня Юмо був зайнятий більше не людьми, а керуванням безкрайнім всесвітом. Тилзе Юмо був богом Місяця, Ужара Юмо - богом ранкової зорі, Тилмаче - посередником між небом і землею. У функції Тилмаче входило стежити за людьми і доносити до них небесні постанови.

Був у марійців і бог смерті Азирен. Його вони уявляли собі як високого і сильного чоловіка, який був у годину смерті, наставляв на нещасного палець і голосно говорив: «Твій час настав».


І взагалі досить цікаво, що в пантеоні марійців не було богинь. Їхня релігія складалася в епоху торжества патріархату, жінкам там місця не було. Потім вже робилися спроби впихнути в їхню релігію і богинь, але хоча в міфах присутні подружжя богів, повноцінними богинями вони так і не стали.

Молилися і приносили жертви марійці в капищах, присвячених тому чи іншому богу. До XIX століття здебільшого це були капища Кугу Юмо або Керемета, оскільки перший уособлював всі сили добра, а другий - всі сили зла. Одні капища мали загальнонаціональне значення, інші - родове або ж сімейне. У святкові дні люди збиралися у священних гаю, приносили там жертви богу і підносили молитви.

Як жертв використовували коней, кіз, овець. Прямо перед жертовником з них здирали шкуру, а м'ясо клали в котли і варили. Потім брали страву з м'ясом в одну руку, а чашу з медом в іншу і кидали все це в полум'я багаття, засуджуючи: «Іди, передай богові моє бажання».

Деякі капища були розташовані біля річок, яким вони поклонялися. Деякі - на пагорбах, яких вважали священними. Язичницькі святкування марійців були такими масовими, що іноді збирали понад 5 тисяч осіб!

Царський уряд усіляко боровся з проявом марійського язичництва. І, звичайно ж, першими під удар потрапили священні гай. Багато жерців, цілителів і пророків вирушили по тюрмах. Однак це не завадило марійцям і далі відправляти свій релігійний культ.


Навесні у них було свято сівби, під час якого вони запалювали на полі свічки і ставили там кушання для богів. Влітку святкували щедрість сонця, восени дякували богам за хороший урожай. Точно такі ж почесті віддавали і злому Керемету в його гаю. Але на відміну від доброго Кугу Юмо, Керемету приносили криваві жертви, іноді навіть людські.

Микола КОТОМКІН

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND