Гуманістична і теологічна парадигма

Гуманістична і теологічна парадигма - складові гуманітарного підходу в психології. Див.


Гуманістична парадигма розглядає людину як істоту самоцінну і самовиправдану. Джерело розвитку поміщене в самому суб'єкті, вихідна аналогія - аналогія шлунку, зерна. Зерно буде виростати куди і як йому треба при наявності відповідного ґрунту, вологи, повітря. Людина буде виростати в кращому для неї напрямку при наявності уваги, прийняття, емпатії тощо.


Теологічна парадигма рішуче виносить джерело зовні. Якщо використовувати метафору зерна, то людина подібна не до зерна, з якого при поливі і добриві все саме виросте, а до ґрунту, на який повинні ще потрапити зерна Божественного слова (притча про сіяча), а якщо вони не потраплять, то заповняться іншими, не виключено - бісівськими. Що ж стосується руху з самого себе, то, крім скверни, з самого себе людина народити нічого не може. Процитуємо сучасного православного теолога: "Християнський погляд на людину ґрунтується на утвердженні двох однаково неприйнятних гуманістичною і секулярною свідомістю положень: "заданою" богоподібною величчю людини (Бут. 5,1) і "даними" настільки глибоким його падінням, що самому Богові потрібно було прийти, щоб перш за все воскресити образ "[3; 57]. Нормальною людиною, «новою людиною», втіленою правдою людини є Христос, «звичайна» ж людина, яка свідомо духовно збиткова і хвора, може стати нормальною, справжньою людиною, лише віруючи і долучаючись до життя Христа, «наслідуючи» Йому. Остання обставина надзвичайно важлива, оскільки, якщо для всього позитивного знання питанням є «ЩО є істина?», то для релігійної свідомості це питання звучить як «ХТО є істина?», ХТО являє собою істину і через звернення і залучення до КОГО життя стане справжнім, стане Життям, але не смертю. Див.

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND